fbpx

EFTER UTBILDNINGEN: SARA STENFORS

 

Makeupartist: Sara Stenfors – Foto: Beata Cervin

Vem är du?
Sara heter jag, bor i Stockholm och gick Makeupstudions utbildning vintern 2017-18.
Förutom smink så älskar jag hundar, musik, veganmat, att rita, och ha picknick.
Idag frilansar jag som makeupartist, och gillar särskilt kreativa looks där jag får använda fantasi, färg och form!

Hur kommer det sig att du blev intresserad av smink? Har det alltid varit ett intresse?
Jag har alltid älskat att rita, måla och skapa på olika sätt, sedan jag var liten. Jag tyckte redan då att smink var spännande, och ville gärna leka med det. Antingen på mig själv, en kompis eller ett sminkhuvud! I tonåren blev jag intresserad av musik, olika alternativa stilar och subkulturer och där blev sminket ett tydligt sätt att uttrycka och skapa sig själv. Mitt smink blev en del av min identitet och jag experimenterade mycket med olika looks! Numera är det bästa jag vet att sminka andra.

Hur var din resa på Makeupstudion – Hur skulle du beskriva den?
Trygg! Man kände genom hela kursens gång att ens lärare alltid fanns till hands, och att det var okej att fråga saker som kanske verkade självklara. Det gjorde klassrummet till ett bra ställe att lära sig i, att man kunde begå misstag och lära sig av dem, få tydliga genomgångar och be om hjälp när det behövdes. Man utmanades steg för steg, och i slutet av utbildningen kände man verkligen att man utvecklats sedan starten.
Vi hade avstämningssamtal regelbundet, något som jag uppskattade mycket, och man kände att man var viktig som elev!

På vilket sätt utvecklades du under utbildningen?
I starten var mitt sminkande lite all over the place, jag hade ingen jättetydlig rutin eller teknik. Jag fick mycket mer struktur, och lärde mig hur viktigt det är att anpassa en look efter individen. Jag fick mer finess, lärde mig problemlösning och anpassning! Jag tycker också att jag fick pånyttfödd kontakt med min egen kreativitet igen, efter att ha varit smått besatt av typiskt Instagram- och Youtube-smink under en tid…

Var det något som var svårt?
Det svåraste var nog egentligen om man blev sjuk och inte kunde delta på några dagar, då var man orolig att gå miste om övningar och genomgångar. Det hände nog alla i klassen någon gång under kursen. Då fick man istället läsa dagens lektion på online-portalen, där allt stod tydligt, dela anteckningar med gruppen, och sedan gå igenom det missade med läraren när man väl var tillbaka. Man repeterade också mycket på lektionerna, så det missade ämnet dök alltid upp förr eller senare, och man fick en ny chans att öva på det.

Saras slutprovslook.

 

Vad var roligast? Har du något arbete från skoltiden du var extra nöjd med?
Allt var ju kul på sitt sätt, men för min del var det allra roligaste när vi fick vara kreativa, när ämnet var t.ex. Avant garde, catwalk eller editorial och man verkligen fick använda sin konstnärliga sida. Det arbete jag är extra nöjd med är nog slutprovslooken för editorial, som jag ville förmedla något sagolikt och magiskt med. Kul var också när vi elever fick komma ut på praktik, det vad ett bra sätt att få en titt in i den “riktiga sminkvärlden” utanför skolan.

På vilket sätt har utbildningen påverkat dig och dina kunskaper om smink som yrke?
Det var många saker man aldrig hade tänkt speciellt mycket på innan utbildningen, som sedan kändes självklara när man väl fick lära sig om dem. Vad som passar för vem, vad man ska tänka på när det kommer till färger, hur man anpassar en foundation, hur man sminkar olika åldrar… Man lärde sig tänka utanför sin box och lösa problem. Även små saker som hur man håller penseln, placerar handen, hur modellen kan hjälpa till under en sminkning genom att t.ex. titta åt ett visst håll, hade jag nog aldrig tänkt på förr!

Hur tror du att framtiden kommer se ut för dig som makeupartist?
Det är en tuff bransch och många som vill in absolut, men samtidigt finns det också mycket möjligheter och många områden. Än så länge jobbar jag deltid som frilansande makeupartist, så mycket som möjligt. Man jobbar sig uppåt och med tiden knyter man fler kontakter, så om man verkligen vill detta ska man vara beredd på det. Jag hoppas att jag i framtiden kommer att jobba heltid med frilans, inom allt från reklam och kampanjer till mode och beauty! Jag tror att jag kommer att jobba varierat, inom olika områden, eftersom det är så jag trivs bäst – med variation.

Sara är nuvarande aktiv på instagram under alias @stardustsara, där du kan se mer av hennes sminkningar. Nedan följer fler bilder på Saras arbeten.

Foto: Beata Cervin

Foto: Beata Cervin

 

 

 

 

 

 

Foto: Ninja Hanna

Foto: Fanny Holmquist

EFTER UTBILDNINGEN: ISABELLE LJUNGGREN

 

Isabelle gick på Makeupstudions utbildning i Malmö, och tog sitt diplom hösten 2018. Efter utbildningen har hon ägnat sig mest åt att frilansa och fått jobba både med fotograferingar och bröllop. 

“Jag älskade utbildningen”, berättar hon. “Det roligaste var att lära sig alla makeuptekniker och att utveckla min kreativitet. Lärarna var också det bästa. Jag tror inte att jag hade orkat prestera på den nivån som jag gjorde utan bra lärare.”

Det roligaste med sitt nya yrke tycker hon är att få se slutresultaten, och att jobba med människor. Isabelle förklarar att det är något alldeles speciellt att sätta sig in i arbetet och försöka leverera, och att ingenting slår att få se de färdiga bilderna, eller ett överlyckligt leende på en nöjd brud.

Detta trots att Isabelle inte sminkat andra tidigare. Framgången tror hon beror på sina lärare, berättar hon, och ger dem ytterligare beröm.
“Jag hade ingen direkt erfarenhet av att lägga makeup på andra människor innan utbildningen så utan mina fantastiska lärare i Malmö hade jag aldrig klarat detta. Jag är så glad över mitt nya yrke!”

Just nu är Isabelle aktiv på instagramkontot @i.lmakeupartist där du kan se mer av hennes arbete. Hon har även en hemsida som snart lanseras. Hennes arbete har även publicerats i Gilded Magazine, ett magasin som visar upp kreativa talanger.

 

 

Till vänster: Bild från Isabelles portfolio, Modell: Amanda @amandaluftberg

SNART DAGS FÖR NYA BRUDUPPSÄTTNINGSKURSER

 

Nu börjar vi närma oss nya bruduppsättningskurser på Makeupstudion!
Vi finns på plats för att hjälpa dig lära dig bruduppsättningar på annan person under följande datum:

STOCKHOLM: 19-20 september
MALMÖ: 14-15 september
GÖTEBORG: 16-17 november

Kursen ger dig kunskap om allt från själva uppsättningen, till hur du förhåller dig till huvudform, hårkvalitét och frisyrer som ska se bra ut på foto.
Läs mer om våra bruduppsättningskurser och kostnad HÄR!

Bilder nedan är ifrån våra tidigare kurser i Malmö.

FÄRG ÖPPNAR CREATIVE STUDIO PÅ KUNGSHOLMEN – MAKEUPSTUDION FLYTTAR IN!

 

Nu slår vi upp dörrarna på FÄRGs nya Creative Studio i Stockholm! Vi finns nu på Kungsholmen på Jacob Westinsgatan 8, där Makeupstudion fortsätter att utbilda elever, och FÄRG erbjuder kortare kurser för att du ska kunna utöka dina kunskaper om makeup-världen. Läs mer om våra kortare makeupkurser här.


Hur tar jag mig till Makeupstudion & FÄRG?

Nu befinner vi oss ännu närmre Stockholm Centrum med Rådhuset på blå linjen som närmaste T-bana – uppgång Stadshuset.
Blir det några förändringar för mig som elev på Makeupstudion?
Nej, samtliga kurser rullar på som vanligt. Du kan gå som elev hos oss på dagtid, kvällstid eller ett par dagar i veckan, beroende på vad som passar dig. Läs mer under respektive flik till den utbildning du är intresserad av.
Blir det några förändringar för mig som kund hos FÄRG?
Ja, vi kommer inte att ha butiksöppet men du är alltid välkommen på besök om du hör av dig innan. Annars får du handla dina favoriter via vår hemsida FARGCOLLECTION.SE.
Du kan också hitta FÄRG hos någon av våra återförsäljare, eller i våra butiker i Göteborg och Malmö.

 

Har du några andra frågor, tveka inte att kontakta oss.
Välkommen!

BERIVAN GULTEKIN – JOBBAR MED DET HON BRINNER FÖR

Berivan Gultekin gick på Makeupstudion i Malmö under slutet av 2018, och fick sitt diplom den 17 januari 2019. Sedan dess har hon tagit stora steg framåt i branchen. Nu är hon en etablerad frilansare, butiksarbetare och makeupentusiast.

 

Till att börja med utförde hon vanligare jobb som makeup-artist så som bröllop, fest och bal.
– Efter jag fick mitt diplom har jag aktivt jobbat med det jag brinner för, förklarar hon.

Till slut fick Berivan tillfälle att sminka modeller från olika argenturer inför foto, samt för en nyöppnad klinik i Helsingborg. Det ena ledde till det andra och det hårda arbetet gav fler möjligheter. Nu har Berivan sminkat och stylat modeller för The Vault Hotel och för magasinutskick på köpcentrumet Välas vägnar.
– Väla är ett av Nordens största köpcenter och [ett] flertal hushåll får hem denna tidningen i sin brevlåda. De släpper ca 4 magasin om året. Jag fick möjligheten att sminka alla modeller som var med, och verkligen få jobba bakom ett fotograferingsteam. Trots att där var lite riktlinjer att gå efter fick jag möjligheten att ta egna initiativ och låta min kreativitet flöda.

Vid sidan av sitt frilansande jobbar Berivan på skönhetsavdelningen på Åhléns, vilket hon beskriver väckte intresset för makeup, hår och styling till liv från början.
– Nu efter min utbildning får jag på mina lediga dagar från Åhléns verkligen göra det jag brinner för, och det tycker jag är så kul!

Just nu är Berivan aktiv på instagram under namnet “beautybybereli”.

Från kampanj på The Vault Hotel med Berivan Gultekin som makeup-artist.


BEGÄR KURSKATALOG ELLER BOKA ETT STUDIEBESÖK/ANTAGNINGSINTERVJU
Fyll i formuläret nedan och glöm inte att kolla din skräppost om du inte får något svar. Normalt svarar vi på vardagar inom 24h.
Form is temporarily not available. Please visit our contact page.
X
BEGÄR KURSKATALOG ELLER BOKA ETT STUDIEBESÖK/ANTAGNINGSINTERVJU
Fyll i formuläret nedan och glöm inte att kolla din skräppost om du inte får något svar. Normalt svarar vi på vardagar inom 24h.
Form is temporarily not available. Please visit our contact page.
X