fbpx

Intervju med Åsa Östergren

1. Vart utbildade du dig?
Jag gick utbildningen till makeupartist och hårstylist samtidigt på Makeupstudion i Stockholm.

2. När utbildade du dig?
Hösten 2004.

3. Tycker du att du har nått ditt mål?
Absolut! Jag jobbar heltid med smink och skönhet sedan sommaren 2005, vilket är mer (och snabbare) än jag vågade hoppas på när jag var färdigutbildad.

4. Hur motsvarade verkligheten din utbildning på skolan?
I det stora hela tycker jag att vi fick en bra grund för att jobba vidare själva. Vissa saker, som olika arbetssätt, personligheter och stilar går ju inte att förbereda sig på. Jag har lärt mig själv med tiden att anpassa min sminkteknik till de jobb jag fått och det som efterfrågas där. På den sortens jobb jag oftast gör efterfrågas inte lika mycket/täckande smink som vi i huvudsak fick lära oss på skolan, men det gissar jag har ändrats sedan jag utbildade mig.
Reds anmärkning: Idag utförs huvuddelen av makeupträningen på skolan med tunna mineralprodukter.

5. Av alla uppdrag du har gjort, vilket har varit det absolut roligaste?
Det finns så många! Roligast sminkmässigt är förstås när sminket får stå i fokus på en beautyplåning. Då är jag i mitt esse och snöar in på varenda detalj. Jag gillar också att göra extrema modejobb där jag och stylisten kan gå loss tillsammans. Annars är de roligaste jobben utomlands, på soliga stränder och i härliga städer. Ett jobb jag minns speciellt var när vi plåtade mode på Times Square i New York 2008. Då fick jag overkliga lyckokänslor och tänkte “himmel, sånt här ser man bara på Top Model och här står jag!”.

6. Hur har du gjort för att skapa kontakter och hitta jobb?
Jag var flitig redan under utbildningen och försökte skaffa kontakter via praktikjobben. Jag delade ut visitkort till alla! Direkt efter utbildningen kollade jag upp olika fotoskolor och föreslog samarbete för portfoliobilder tillsammans med nyutbildade fotografer. Någon av de här fotograferna fick sedan ett riktigt jobb, som jag fick följa med på. Det blev många dåliga bilder under den här tiden, men jag såg det som övning och använde de få bilder som blev bra för att presentera mig själv när det behövdes. Utan portfolio är det svårt att få jobb.

7. Hur upplever du branschen som helhet?
Det finns så många olika brancher att jobba i, men min branch, som i huvudsak är mode/tidningsbranchen, är fantastiskt rolig! Ibland kan den vara hårt, speciellt i början innan man känner folk, men nästan alltid är det roligt och kreativt. Överlag tror jag tyvärr att det är en branch som är svår att komma in i, men skam den som ger sig.

8. Skiljer det sig att jobba utomlands kontra Sverige?
Jag har nästan bara jobbat utomlands med svenska eller danska team och det är precis som att jobba i Sverige. Det som skiljer då är bara klimatet, om man åker utanför Europa. Ibland kan till exempel värme och luftfuktighet ställa till det en del. Då gäller det att ha sina knep . som en solfjäder i sminkväskan.

9. Vad är ditt drömuppdrag?
Att få sminka för übersnygga sminktidningen Tush. Jag skulle även gärna göra riktigt snygga magasin som V, Vogue och Numéro. Att få sminka en visning för någon stor designer, som Christian Dior eller Jean Paul Gaultier, vore också en dröm

10. Har du sminkat några riktigt kända personer?
Jag har sminkat väldigt många svenska kändisar, som September, Carolina Gynning, Peter Stormare, Marie Serneholt, Måns Zelmerlöv, Agnes, Emma Andersson, systrarna Graaf…

11. Är du nöjd med din utbildning på Makeupstudion Education?
Väldigt nöjd! Vi lärde oss att vara ordentliga och grundliga, vilket är superviktigt för att lyckas. Dessutom fick jag möjlighet att skapa kontakter genom bra praktikplatser, som gör att jag jobbar heltid med smink idag.

12. Om du fick ge ett råd till blivande MakeupArtister, vilket skulle det vara då?
Jag fick två toppenråd av vår lärare och rektor Birgitta under utbildningen:
“Bär sladden!” – Hjälp till där du kan under ett jobb. Det ger ett positivt och engagerat intryck, Visa att du bryr dig om helheten och bilden, inte bara ditt smink.
“Lös problemet” – Om något blir fel, gör ditt bästa för att rätta till det. Det är alltid din uppgift som makeupartist att göra en så snygg sminkning du bara kan, oavsett om modellen har dålig hy, torra läppar eller sönderplockade ögonbryn.

13. Har du någon generell uppfattning om makeupartisterna från Makeupstudion Education?
Jag upplever makeupartister från Mus som mer noggranna än andra. De kan detaljerna och det syns!

 

233629


BEGÄR KURSKATALOG ELLER BOKA ETT STUDIEBESÖK/ANTAGNINGSINTERVJU
Fyll i formuläret nedan och glöm inte att kolla din skräppost om du inte får något svar. Normalt svarar vi på vardagar inom 24h.
Form is temporarily not available. Please visit our contact page.
X
BEGÄR KURSKATALOG ELLER BOKA ETT STUDIEBESÖK/ANTAGNINGSINTERVJU
Fyll i formuläret nedan och glöm inte att kolla din skräppost om du inte får något svar. Normalt svarar vi på vardagar inom 24h.
Form is temporarily not available. Please visit our contact page.
X