fbpx

Josefins historia – Att våga trotsa oddsen och följa sin dröm om att bli makeupartist

Det här är Josefins historia. Hon gick ut vår makeupartistutbildning på Makeupstudion Education med höga betyg i oktober 2013. Det i sig är en bedrift eftersom det är en oerhört tuff utbildning. Men hennes prestation är mycket mer imponerande än så… Läs Kereshmeh Klangefeldts intervju med Josefin

När jag träffar Josefin på kontoret så har hon precis varit på en arbetsintervju, det är därför hon befinner sig i Stockholm.
”Hur gick det?” frågar jag.
”Jag fick jobbet” säger hon och lyser upp. ”Sen fick jag ett samtal och blev erbjuden ytterligare ett jobb som jag också tog” säger hon med ett stort leende på läpparna.
Vi går till ett café för att fika och prata. Under vår fika drabbas Josefin emellanåt av kraftiga hostattacker och hade inte jag vetat bättre skulle jag tro att det handlade om en svår halsinfektion som borde behandlas med en antibiotikakur, men så är det inte.

Josefin fick diagnosen Cystisk fibros som barn. Det syns inte på henne att hon är sjuk och ingen kan ana något om hon inte väljer att berätta det. Det är en livslång sjukdom som leder till gradvis försämring. Förloppet kan variera beroende på svårighetsgrad men genom omfattande daglig behandling går det att fördröja sjukdomsförloppet. Behandlingen kräver mycket tid och oerhörd mycket energi av den som är sjuk men även av familjen och närstående. CF påverkar flera organ i kroppen, komplikationer och följdsjukdomar kan uppstå som är svåra, men en stor del av de drabbade dör förr eller senare av andningssvikt, om de inte kan få en lungtransplantation.

Josefin vill inte låta sjukdomen begränsa henne eller hindra henne från att satsa på sina drömmar och det gör hon inte heller. Hösten 2013 tog hon steget fullt ut och påbörjade sin yrkesutbildning till makeupartist hos oss på Makeupstudion Education.

Besök Josefins hemsida här.

När visste du att du ville bli makeupartist?
”Inför skolfotograferingen i trean bestämde några tjejer att göra sig lite extra fina med smink. Jag tog med mig en puderdosa innehållande solpuder hemifrån. Jag sminkade kompisarna och mig själv och vi kände nog att vi var ganska fina. Vi såg inte kloka ut!” berättar hon och skrattar. ”Efter det lånade jag och experimenterade mycket med smink och jag har aldrig slutat att sminka. Ganska tidigt kände jag att drömmen var att bli makeupartist”

Hur kom du i kontakt med Makeupstudion Education?
”Genom stiftelsen ”Min stora dag” fick jag komma till Stockholm under en vecka för att närvara vid makeupartistutbildningen på Makeupstudion Education. Jag fick åka limousin, bo på hotell och delta på makeuplektionerna. Jag hade min mamma med mig som sällskap. Hon fick under veckan besöka skolan och fick då en positiv bild av Makeupstudion Education, vilken hög nivå den höll och hur proffsig utbildningen var.
Min stora dröm var att jobba som makeupartist och jag ville få en chans att uppleva den branschen och det fick jag. Det var verkligen en rolig upplevelse. Jag fick även träffa Birgitta Lagerholm och det var stort. Hon var väldigt snäll och jag fick en massa presenter, hur mycket smink som helst” säger hon och ler nöjt.

Hur kändes det efteråt?
”Det kändes spännande! Jag gick mitt sista år på gymnasiet och ville inget hellre än att börja makeupartistutbildningen på Makeupstudion Education efter studenten. Det enda var att jag var väldigt blyg på den tiden och pratade knappt med några i klassen.”

Men du verkar inte särskilt blyg, du är väldigt social och glad tycker jag?!
”Ja nu ja, inför utbildningen bestämde jag mig för att inte vara blyg längre. Blygheten har motarbetat mig tidigare. En ny stad med nya människor som inte kände mig, alltså kunde jag prova på att vara på ett annat sätt, ett bättre sätt.”

Josefins föräldrar var stöttande och ville hjälpa sin dotter att förverkliga drömmen så hon fick möjlighet att satsa på utbildningen. De kände sig trygga med valet av skola då Josefins mamma personligen hade varit på plats och visste att utbildningen var riktigt bra.

Men hur kommer det sig att du inte gick stylistprogrammet på gymnasiet?
”Jag visste vad jag ville bli men visste även att det är många som drömmer om att lyckas som makeupartist och att inte alla gör det. Jag förstod att det är viktigt med en bra grundutbildning som kunde förbereda mig inför att starta eget företag och frilansa som makeupartist. Så jag valde att gå Ekonomprogrammet.”

Vad har du för framtidsplaner?
”Jag skulle väldigt gärna vilja bygga på min utbildning med hårstylistutbildningen så det är något jag funderar på. Sen har jag ett stort intresse för fotografi och skulle absolut kunna tänka mig ta fotokurser i framtiden.” säger hon entusiastiskt.
Sedan dess har Josefin hunnit med en hel del frilansuppdrag, ett exempel är Gambia Fashion Week i Afrika där hon har varit och ansvarat för makeupen tillsammans med några av sina gamla klasskamrater.

Vad var det som fick dig att ställa upp på den här intervjun och berätta för alla om din sjukdom?
”Jag vill att det här ska leda till något. Jag vill att fler människor ska vilja donera organ och då inte bara lungor, för att just jag kan komma att behöva det.
Organdonatorer räddar liv.” Säger Josefin med en passion och genuinitet i rösten som inspirerar.
”Mina klasskamrater säger att de kan tänka sig att bli organdonatorer nu när de har lärt känna mig. Fast några säger att de bara vill donera till någon de känner.” Säger hon och ser bekymrad ut för en kort stund. ”Jag kan respektera det men önskar ändå att det inte vore så” lägger hon till innan hon fortsätter med att säga ”Jag vill att alla tänker om! När en människa som olyckligt förlorar livet ändå kan ge tillbaka liv åt flera andra och bringa lycka och hopp, så borde valet vara enkelt och självklart!”

Upprymd och exalterad skiljs jag från Josefin. Så ung, så stark, så empatisk. Hon utstrålar glädje och det är smittsamt. Jag är fylld med beundran och respekt för tjejen som är fast besluten att leva sitt drömliv och trotsa oddsen. Under tiden försöker hon göra livet bättre för människor i hennes omgivning. Innan intervjun, till exempel, hade Josefin spenderat några dagar med att först åka från Stockholm till Borlänge för att låna en bil för att sedan åka tillbaka till Stockholm för att plocka upp en vän som behövde skjuts till Oslo och körde henne dit. Jag frågade om hon själv hade något ärende i Norge?
”Nej, hon behövde hjälp och jag hade möjlighet så…” sa hon och ryckte på axlarna. ”Jag tycker det är viktigt att ställa upp för andra och speciellt för sina vänner”. Josefin är en fin vän, en stolthet för sin familj och en medmänniska som bryr sig om andra. Hon höjer rösten för att hjälpa andra även om det innebär att hon blottar sig själv, det är mod!
Jag vill också försöka bli modigare och hjälpa andra, tänker jag medan jag googlar ”att bli donator.”

Läs mer om CF.
www.1177.se

Om att bli donator.
www.livsviktigt.se

Kereshmeh Klangefeldt/ .FÄRG & Makeupstudion Education.


BEGÄR KURSKATALOG ELLER BOKA ETT STUDIEBESÖK/ANTAGNINGSINTERVJU
Fyll i formuläret nedan och glöm inte att kolla din skräppost om du inte får något svar. Normalt svarar vi på vardagar inom 24h.
Form is temporarily not available. Please visit our contact page.
X
BEGÄR KURSKATALOG ELLER BOKA ETT STUDIEBESÖK/ANTAGNINGSINTERVJU
Fyll i formuläret nedan och glöm inte att kolla din skräppost om du inte får något svar. Normalt svarar vi på vardagar inom 24h.
Form is temporarily not available. Please visit our contact page.
X